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RE: Does a state officer’s service on various boards and councils cause 
a conflict of interest with regard to his state employment? 

 
DECISION: No, provided he recuses himself and abstains from official action 

with respect  to those entities. 
 
 This opinion is issued in response to your January 7, 2004, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the “Commission”).  The matter was 
reviewed at the February 20, 2004, meeting of the Commission and the following opinion is 
issued. 
 
 You state the relevant facts as follows.  The General Counsel for the Health and Family 
Services Cabinet (the “Cabinet”) serves, as a private citizen, as a member of several advisory 
boards including  the Advisory Board of the Lexington Public Library, the Friends of the 
Lexington Public Library, and the Navy League of the United States, Central Kentucky Council.  
You ask whether his membership on these boards would pose a conflict of interest under KRS 
11A.005(1) and KRS 11A.020(1).   
 
 KRS 11A.005(1) states: 
 

(1) It is the public policy of this Commonwealth that a 
public servant shall work for the benefit of the people of the 
Commonwealth. The principles of ethical behavior contained in 
this chapter recognize that public office is a public trust and that 
the proper operation of democratic government requires that: 

(a) A public servant be independent and impartial;   
(b) Government policy and decisions be made through 

the established processes of government;   
(c) A public servant not use public office to obtain 

private benefits; and   
(d) The public has confidence in the integrity of its 

government and public servants. 
 

KRS 11A.020(1) and (3) provide: 
 

(1) No public servant, by himself or through others, 
shall knowingly: 

(a) Use or attempt to use his influence in any matter 
which involves a substantial conflict between his personal or 
private interest and his duties in the public interest; 



 (b) Use or attempt to use any means to influence a 
public agency in derogation of the state at large; 
 (c) Use his official position or office to obtain financial 
gain for himself or any members of the public servant's family; or  
 (d) Use or attempt to use his official position to secure 
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for 
himself or others in derogation of the public interest at large. 

. . . 
 (3) When a public servant abstains from action on an 
official decision in which he has or may have a personal or private 
interest, he shall disclose that fact in writing to his superior, who 
shall cause the decision on these matters to be made by an 
impartial third party. 

 
The Commission has addressed similar requests in the past.  In Advisory Opinion 00-43, 

the Commission held that a public servant could serve on the board of directors of a non-profit 
foundation so long as he had no involvement with the entity as part of his official duty.  See also 
Advisory Opinion 99-22.  

 
You have also informed the Commission of the General Counsel’s intention to recuse 

himself from any official action with regard to the entities mentioned above in the event such an 
issue should arise in the performance of his duties as a public servant.  Thus, the Commission 
believes that the General Counsel does not need to resign his position on these boards, provided 
he abstains from issues that may come before the Cabinet involving these boards.   
 

The Commission applauds the General Counsel’s forethought in this matter, and also 
directs his attention to KRS 11A.020(3) above and KRS 11A.030, provided below: 
 

 In determining whether to abstain from action on an official 
decision because of a possible conflict of interest, a public servant 
should consider the following guidelines: 
 1) Whether a substantial threat to his independence of 
judgment has been created by his personal or private interest; 
 (2) The effect of his participation on public confidence 
in the integrity of the executive branch; 
 (3) Whether his participation is likely to have any 
significant effect on the disposition of the matter; 
 (4) The need for his particular contribution, such as 
special knowledge of the subject matter, to the effective 
functioning of the executive branch; or 
 (5) Whether the official decision will affect him in a 
manner differently from the public or will affect him as a member 
of a business, profession, occupation, or group to no greater extent 
generally than other members of such business, profession, 



occupation, or group. A public servant may request an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission in 
accordance with the commission's rules of procedure. 

 
 
      __________________________________________ 
      BY CHAIR: Joseph B. Helm, Jr. 
Enclosures: Advisory Opinion 00-43 
  Advisory Opinion 99-22 
 


